Kombinationslag ät tillåtet, dvs att två föreningar anmäler ett lag tillsammans.

Inlåning av spelare från andra föreningar är ok och skriftligt godkännande ska bifogas den manuella spelarförteckningen/domarrapport som ska användas via Fogis (detta gäller endast seniorlag).

Inlåning till ungdomsklassen behöver inte ha ifylld inlåningsblankett, men godkännande från moderförening.

Svenska Fotbollförbundets spelregler för Futsal gäller med följande förtydligande/undantag:

Matchtid 2×12 minuter med undantag för finalerna i seniorklasserna där matchtiden är 2×15 minuter.

Inget sidbyte i matcherna. Klockan stannas endast vid tecken från domarna.

Ingen time out är tillåten.

Spelform: Gruppspel samt slutspel. Beroende på hur många lag som anmäls till cupen, så avgörs det hur många lag från varje grupp som går vidare. Uppdateras senast i samband med att spelschema har gjorts och marknadsförts.

Vid samma poäng i gruppspelet gäller följande prioriteringsordning:

1. Bästa målskillnad
    2. Flest antal gjorda mål
    3. Inbördes möte
    4. Lottning

Specifika regler för Sunnanåcupen med hänsyn till publik och spelare:

Avsiktlig spark av boll upp på läktaren kan bestraffas med utvisning. Domarna gör värderingen av situationen.

Vid utvisning bestraffas laget med en spelare mindre i två minuter. Den spelare som utvisats får ej spela vidare i matchen och tillåts ej delta i lagets nästkommande match.

Vid oavgjort resultat i slutspelet avgörs matcherna med hjälp av suddenstraffar. Vid oavgjort i finalerna lägger lagen först tre straffar var. Därefter läggs suddenstraffar.

Ackumulerad 10-meters frisparken sker när ett lag dragit på sig fjärde frisparken i varje halvlek.

Spelare som får sin andra varning under turneringen blir automatisk avstängd i lagets nästkommande match.

De två varningar som utdelas till spelare som utvisas för lindrig förseelse ska inte inräknas i den ackumulering av varningar som i övrigt tillämpas.

Varningar och avstängning till följd av uppnått antal varningar annulleras mellan gruppspel- och slutspelsmatcher.

Spelare som utvisats i sista gruppspelsmatchen får inte spela i lagets första slutspelsmatch.

Max 18 spelare får delta per match.

Vid byte så räcker det med handklapp. Inget byte av västar.

Har föreningen flera anmälda lag så är det bara tillåtet att spela i ett av lagen.

Ungdomklasser förenklade regler pojkar/flickor födda 2010-2012

Nedanstående undantag gäller.

• Tillbakaspel till målvakt är tillåtet och denne får ta upp bollen med händerna.
  • Fyra sekundersregeln gäller inte.
  • Inga 10-metersstraffar.
  • Bollstorlek Futsal 3 eller 4, lätt
  • Fritt antal överåriga ett år äldre än klassåldern, max en överårig på plan samtidigt.
  • Överårig spelare på planen spelar med en tejp runt höger arm. För att göra det enkelt för domare/tävlingsledning att hålla koll på antal överåriga.
  • I klasserna junior (-06/-07) och -08 och -09, spelar de två bästa lagen i gruppspelet en final och andra lag eventuellt en placeringsmatch.
  • I klasserna 2010 och yngre utses ingen klass segrare.