1984 – Sunnanåcupen spelas för första gången under namnet Alim

Cup den 11/2. Initiativtagare är Sunnanås tränare Esko Rajala. 8 st herrlag deltar och Sunnanå vinner cupen i Eddahallen efter finalseger mot div 4-kollegan Rönnskär
med 5-3. Morön (div 3) och

Skellefteå AIK (div 2) utslagna i semifinalen. Saxat från Roger Lindströms referat ”Båda finaltränarna (Esko Rajala o L-O Ström) välkomnade trots allt cupen. Positivt var att det blev så få skador. I finalen
fick visserligen Sunnanås Tony Boman (gjorde först två mål!) en armbåge så att blodvite uppstod. Men det berodde inte på att matchen spelades inomhus.”

1985 – Alimak Cup arrangeras för andra gången den 3/3. Morön ställer

upp med ett U21-lag då a-laget möter Hammarby i Stockholm helgen efter. – Vi siktar på att vinna, deklarerar tränaren Tomas Borg. Burträsk IK vinner finalen mot Sunnanå med 3-0 efter två mål av Gunnar Holm. Sunnanås Tony Boman är den stora profilen och vinner skytteligan med nio mål. ”Kecka” Lindberg nyttig spelare i Rönnskär.

1986 – Cupen, som spelas den 18/1, byter namn till Sunnanåcupen.

Skellefteå AIK vinner finalen mot Morön med 4-2 efter att Morön haft ledning med 2-1 i halvlek. Finalen avgörs när en liggande Per Lindholm forcerarar in en boll från Hasse Pettersson, båda nyförvärv i AIK. AIK saknar sina stjärnor Dick Lidman, Dage Munter och ”Kega” Isaksson ochi Morön saknades bl a nyförvärvet från Sunnanå Bosse Fuhrman. Polackerna Jurek Stanzak och Mirek Zambryzcki sevärda nyförvärv i AIK. Lasse Holmstedt Moröns bäste spelare.

1987 – Cupen flyttar till trettondagshelgen. Skellefteå AIK vinner cupen

efter en dramatisk final mot Sunnanå. I sista minuten reducerar först Sunnanå AIK:s ledning till 4-3 genom Krister Lundgren och i matchen sista sekund lyckas Sunnanå forcera in kvitteringen till 4-4 genom Mikael”Mocka” Strömqvist och matchen går till förlängning. I samband med

kvitteringsmålet drabbas AIK:s målvakt Mikael Stighäll av en ansiktsskada. I förlängningen minskar lagen med en spelare varje minut tills bara en utespelare finns kvar. Nu hinner det inte gå så långt utan AIK:s Jurek Stanzak avgör finalen en och en halv minut in på denna genom ett välriktat skott. Nyförvärven Ola Lindberg (Morön), Stefan Ekström (Kaif) och Jan Nordahl (Lycksele) visar upp sig för skelleftepubliken för första gången. Sunnanås Krister Lundgren imponerar och vinner skytteligan.

1988 – Cupen bjuder på enorm dramatik, allt i publikens smak. I den ena av semifinalerna möts
Sunnanå och Skellefteå AIK. Sju minuter före slutet tar Sunnanå ledningen med 3-2, men en minut före slutet kvitterar AIK:s Mikael Hägg
på straff. I förlängningen plockas en spelare bort för varje minut som går. I spel 2 mot 2 avgör AIK:s målvakt Tommy Bohman sedan Magnus Orregård förarbetet starkt. I finalen blir det åter dramatiskt då Rönnskärs Erik Stierna styr in kvitteringen i matchens allra sista sekund. Även denna final slutar med spel 2 mot 2 där AIK:s Janne Nordahl till slut avgör återigen efter starkt förarbete av Magnus Orregård.

Krister Lundgren tar farväl inför flytten till Örebro SK genom att både vinna skytteligan och av tränarna utses till bästa spelare. Damerna gör entré i Sunnanåcupen den 9/1 detta år. Sex lag spelar en enkelserie där de två första lagen möts i final. Även här bjuds på dramatik. I grundspelet hamnar tre lag på samma poäng. Med bättre målskillnad går Sunnanå Vit och Blå till final. Finalen slutar 2-2 efter full tid och där avgör det blåa lagets Malin Sundberg i förlängningen. I Sunnanå Vit gör Camilla Andersson ett gästinhopp efter flytten till Skåne. En otäck olycka inträffar då Moröns målvakt Ulrika Forsgren får en decimeterlång träflisa från Eddahallens nylagda golv rakt genom låret. Efter färd till lasarettet för vård återkommer hon dock till finalmatchen därhon efter denna tilldelas ett ”tröstpris”. En rolig episod detta år är att man tvingas byta ut de nyinköpta filtbollarna mot begagnade sådana då de nya inte rullar utan bara glider på det nyanlagda lackerade trägolvet.

1989 – En treårig AIK-svit bryts då Moröns herrar tar hem segern. Man besegrar AIK med 2-1 i gruppspelet och följer upp detta med 2-0 i finalen. Största problemet stöter man på i semifinalen som man vinner mot Byske efter förlängning efter en halvvolleykanon av Magnus Weidersjö. ”Jag hade satsat på sådana spelare som är bra inomhus sa en nöjd Morötränare Calle Rostö efter finalen.” Turneringen bäste spelare är Rönnskärs Erik Stierna som vänder bort motståndarna gång på gång. Bäste AIK-are är Ola Lindberg. Damturneringen detta år går under namnet NV-bollen. Sunnanå 1 vinner finalen mot Morön efter en rafflande förlängning. I spel 2 mot 2 avgör Susanne Hedberg efter ett långt utkast från Annelie Nilsson. Åtta lag delt

1990 – Moröns herrar dominerar totalt. Man tar hem cupen den 6/1 efter fem raka segrar och med en målskillnad på 28-4. Man vinner finalen mot Byske med 9-3. Moröns nye tränare Christer Karlsson var helnöjd med lagets fina och tekniska spel. Speciellt berömmer han de två 16-åriga debutanterna Andreas Karlsson och Tony Lundgren. Damerna spelar NV-bollen dagen därpå i Örjanshallen där Sunnanå lag 2 är lika överlägsna med fem raka segrar och 20-0 i målskillnad. Man vinner finalen mot Burträsk med 6-0. Tränarna Sören Gustavsson och Bo Markgren mycket nöjda med spelet. Målvakten Yvonne Lindström säker i målet.

1991 – Cupen spelas redan 29/12. Anledningen är att det spelas

innebandy under trettondagshelgen 1991. Krister Lundgren, åter i Sunnanå efter en något misslyckad Örebrosejour, firar stora triumfer. Hans lag vinner finalen mot Rönnskär med 2-0. Matchhjälte i både semifinalen mot AIK och i finalen och dessutom vinnare i skytteligan med nio mål på fem matcher och utsedd till turneringens bäste spelare. Kommande säsong bär det åter söderut och spel i allsvenska GIF Sundsvall för Krister. I en rafflande semifinal hämtar Sunnanå upp ett underläge med 2-0 mot AIK för att vinna med 4-3 efter förlängning. I den andra semifinalen vinner Rönnskär med 4-3 mot Morön efter ”snålt”försvarsspel.

NV-bollen vinns för tredje gången i följd av Sunnanå. Nio lag, fördelade på tre grupper, deltar. De tre gruppsegrarna, Sunnanå, Lira och Västerbottens länslag f 1995 gör upp om segern. Till All Star Teamet röstas Sunnanås Ulrika Brandt(mv), Elisabeth Alreak, Liselott Frank och Erika Nyman samt Burträsktalangen Jenny Rehnström som f ö får flest röster.

1992 – Cupen detta år vinns av Morön. Man vänder ett 0-2 underläge i finalen mot Skellefteå AIK till vinst med 3-2. Segerskytt är Rickard Risberg när två minuter återstår av finalen. Burträsks Lars ”Lulle”Lundmark utses till bäste spelare och skyttekung blir Peter Larsson, Burträsk med fyra mål.

NV-bollen spelas redan den 29-30/12. 10 lag deltar bl a finska Petalax. Sunnanå Vit vinner finalen mot Sunnanå Rör med 3-0. Ann-Helen Printz genomgående bäst i vinnarlaget. 14-åriga Sofia Marklund visar kyla i det röda laget. Målvakten Annelie Nilsson gjorde också många spektakulära räddningar.

1993 – AIK vinner 10-årsjubilerande Sunnanåcupen efter seger i finalen med 3-1mot Morön. AIK:s David Ljung bäst i finalen. Per Lundqvist, Morön vinner skytteligan och utses till cupens bäste spelare. Noterbart är att Morön begär domarbyte i finalen då utsedde domaren Roger Olovsson ingår i AIK: fotbollssektion. NV-bollen spelas den 2-3/1. 12 lag, bl a finska Petalax, spelar gruppspel i två grupper. Sunnanå 1 vinner finalen mot Burträsk med 2-0. Sunnanås nyförvärv från Alvik Elisabeth Henriksson imponerade stort i u-laget under finaldagen.

1994 – Cupen domineras av Morön och vinner finalen mot AIK med

klara 4-1. Mats Barkemo, Morön duktig genom hela turneringen. Mattias Hägg, som skadade sig i finalmatchen, framröstas till bäste spelare. Sunnanås unge Martin Wiklund vinner skytteligan.

NV-bollen spelas den 2/1. Sunnanå 1 vinner finalen mot Burträsk med 3- 2 efter att ha legat under med 2-1. Nyförvärvet Petra Sjödin imponerar i Sunnanå och vinner skytteligan med sina 12 mål. ”Carro” JonssonBurträsk genomgående bästa spelare i turneringen.

1995 – AIK får revansch detta år efter seger mot Morön med 3-0 i finalen. Bägge lagen tar sig till final via sudden death (mot Myckle resp. Rönnskär). Yevgeni Kuznetsov duktig i AIK. Från USA hemkomne Roger Stighäll utses till bäste spelare. Mats Stenlund vinner skytteligan med 5 mål.

1996 – Morön vinner åter. Nu efter seger mot sensationslaget

Kågedalen med 4-0 i finalen. I ena semifinalen vinner Morön mot Rönnskär efter en jämn match där det krävs 14 straffar innan ett avgörande sker. I andra semin krossar Kaif Skellefteå AIK med 4-1. – Vi var chanslösa i finalen efter urladdningen mot AIK säger Kaif- tränaren Bernt Janze.

Ove Forslund, Kaif vinner skytteligan med 5 mål och Kaif-målvakten Stefan Ekström utses till bäste spelare.

1997 – Morön slår ut AIK i semifinalen efter straffar och vinner finalen mot Sunnanå med 2-1 efter två mål av Robert Mikaelsson. En otäck olycka händer då Sunnanås Robert Nilsson bryter vänster ben i finalmatchen. Robert Mikaelsson vinner skytteligan och Sunnanås Rickard Lundgren utses till bäste spelare. Damerna med i cupen igen där Sunnanå dominerer totalt. Lag 1 vinner över Lag 2 med 4-1 i finalen efter mål av bl a Hanna Ljungberg. Kristin Jonsson vinner skytteligan och utses till bäste spelare. Noterbart är att Ulrika Brandt, målvakt i Lag 1, gör mål i finalen på Anneli Nilsson i Lag

1998 – Tolv herrlag och 8 damlag deltar i denna skrällarnas cup.

Rutinerade Citykamraterna, nykomlingar i div 4, vinner sensationellt efter seger mot AIK i semi med 3- 1 och i finalen mot Morön med 1-0. Stor hjälte i finalen är Citys målvakt Gunnar Stoltz. Till bäste herrspelare utses Citys Peder Meijer. Morön imponerar stort på damsidan och besegrar bägge sunnanålagen. Finalen mot Sunnanå Blå vinner man med 8-7 efter en dramatisk straffläggning sedan sudden death-förlängningen inte skiljer lagen åt. Citat ur Jonas Fahlmans reportage, – Den bästa segern i mitt liv, jublar Moröns Anneli Lundmark som satte den avgörande straffen. Ann-Helen Persson, Sunnanå utses till bästa damspelare.

1999 – 14 herrlag och 8 damlag deltar. Damerna spelar sitt gruppspel i

A-torphallen. Skellefteå AIK vinner efter seger med 3-0 i finalen mot Morön. På damsidan lyckades Bergsbyn ta sig final efter seger mot Morön med 1-0 genom mål av Åsa Eklund. I finalen är man dock chanslösa. Sunnanå Blå vinner enkelt med 6-0. Duktiga i Sunnanå Blå är nyförvärven Camilla Ulander-Nilsson och Katarina Söderberg. Turneringens bästa spelare är Robert Eskelinen, Burträsk samt Malin Gustavsson, Sunnanå.


2000 – 11 herrlag deltar varav Morön och Skellefteå AIK är direktkvalificerade till kvartsfinal. 8 damlag i två grupper. På herrsidan vinner förhandsfavoriterna Skellefteå AIK efter seger mot Morön i finalen med 5-1. Dock har laget problem i semifinalen mot Medle där man vinner först efter straffläggning. Finalens dominanter är Tony Lundgren och Robert Mikaelsson bägge AIK. Även Jörgen Munter duktig i finalen. AIK tar därmed hem den första bucklan för gott.

Till turneringens bäste herrspelare framröstas åter Robert Eskelinen, Burträsk. På damsidan går Bergsbyn till final efter seger mot Sörböle med 1-0 i semifinalen. I finalen mot Sunnanå har man 0-0 i paus efter bra spel. Men i andra halvlek tar Sunnanå över matchen och vinner enkelt med 5- 0. Bäst i finalen var Sunnanås Janina Sundqvist samt Bergsbyns Nina Lindström som också utses till bästa damspelare.

2001 – Burträsk vinner cupen på herrsidan efter finalseger mot Morön

med 3-1. Skellefteå AIK åker ut i kvartsfinalen efter 0-3 mot Myckle. Burträsks målvakt Lars Bjurman duktig i finalen. Andreas Karlsson, Morön utses till bäste herrspelare och bäste målvakt blir Medles Patrik Larsson.

På damsidan vinner Sunnanå finalen mot Sörböle med 2-1 efter attsunnanås Therese ”Mini” Andersson avgjort i sudden death. Madeleine Edlund och Sara Hällberg, nyförvärv från Morön, gör lovande debuter i sin nya klubb. Till bästa spelare utses Bergsbyns Nina Lindström.

2002 – Turneringen detta år spelas över tre dagar. 12 herrlag och 5

damlag deltar. På herrsidan vinner Burträsk efter återigen en vinst med 3-1 mot Morön i finalen. Målvakten i Burträsk, Jim Bjur utses till finalens lirare. Rönnskärs Mattias Lundberg åker på en otäck smäll då han blir tacklad mot sargen där de vadderade skydden tillfälligt tagits bort. Även Fredrik Forsberg, Morön åker på en ful tackling och får föras med ambulans till lasarettet för vård.

I damcupen vinner Sörböle finalen mot Sunnanå. 1-1 i full tid och straffar där Sörböles målvakt Katarina Rahm avgör till slut genom mål på kollegan Åsa Berglund i Sunnanå.

2003 – 20-årsjubileum. I herrarnas cup blir det favoritfall då både

Sunnanå (nya i div 2) och Skellefteå AIK åker ut i kvartsfinal. Myckle vinner överraskande. Seger med 4-3 efter förlängning och straffar i finalen mot Morön. Myckles målvakt Jörgen Nyström stor hjälte i finalen. I damfinalen vinner Sunnanå mot Sunnanå Veteran med 4-0 i finalen. Fem lag deltar. Fredrik Forsberg, Morön bäste herrspelare och Sofia Marklund bästa damspelare.

En veteranmatch mellan Skellefteå AIK och Sunnanå spelas innan finalmatcherna.8

2004 – Turneringen utökas till att omfatta totalt 25 lag. 12 herr-, 8 dam-, 3 veteran- samt 2 handikapplag. I herrklassen går Sunnanå till final efter att först ha vunnit över förhandsfavoriterna Umeå FC i kvartsfinalen med 2-1 samt Burträsk med 5-2 i semifinalen. I andra semifinalen vinner Skellefteå AIK över Hjoggböle med 2-0. Finalen vinner sedan AIK med 4- 2. Veteranklassen vinns av Morön efter seger mot AIK med 3-0 i finalen. Damklassen blir en uppgörelse mellan Sörböle och Sunnanå där Sörböle vinner finalen med 4-2. Nyförvärven Maggie Esseryd(Holmalund) Nora Jåfs(Finland) samt Erna Arnadottir(Stattena) sevärda i Sörböle. Till bästa spelare utses Magnus Henrysson, Umeå FC samt Nora Jåfs, Sörböle.
En nyhet detta år är att prispengar utdelas till finallagen.

2005 – Detta år får Umeå FC sin revansch. Man imponerar stort och vinner finalen mot Sunnanå med 4-1. Men i gruppspelet hade man problem med Bureå. Efter att ha legat under med 0-3 efter 6 minuter lyckas man ta sig vidare via 4-4 i den matchen. Till bäste spelare utses målvakten i Umeå FC Magnus Henrysson, som i normala fall är utespelare. – Jag är ju till och med skotträdd, kommenterar Magnus efter att ha tilldelats priset.

I ena damsemifinalen slår Morön sensationellt ut Sunnanå efter avgörande via amerikanska straffsparkar sedan Edit Johansson rullat in bollen mellan benen på Åsa Berglund. I finalen blir det dock förlust med 1-0 mot Sörböle efter mål av Amanda Stenerkrans. Till bästa damspelare utses Bergsbyns Lina Hedlund.

2006 – I herrklassen imponerar Bureå stort. Man vinner först över

Bergsbyn i semifinalen med 3-1. I finalen besegrar man sedan nyblivna div 2-laget Skellefteå FF med 4-1. Vid underläge 3-0 chansar tränaren Mats Stenlund, Skellefteå FF och sätter in en utespelare i mål dock utan större framgång. Peter Eriksson och målvakten Lars Bjurman duktiga i Bureå. Bäste herrspelare blir Niclas Kauppi, Skellefteå FF.

I damklassen vinner Sunnanå efter finalseger mot Bergsbyn med 3-1. Nyförvärvet från Umeå IK Maria Nordbrandt imponerar och väljs till bästadamspelare. Även Lina Johansson får beröm av tränaren ”Kega”Isaksson. På kvällen arrangeras på Statt en trevlig bankett som lockar många lag.

2007 – I herrklassen vinner favorittippade Skellefteå FF efter seger i

finalen med 4-2 mot överraskningen Rönnskär Railcare. FF dominerade stort med en målskillnad på 18-3 på fem matcher. FF:s nyförvärv Tomas Lundmark bäst i laget. I damklassen blir det också favoritseger då Sunnanå vinner finalen mot Sörböle med 4-0. Lina Johansson gör totalt 9 mål varav 3 i finalen. Niclas Kauppi, Bureå bäste herrspelare och Lina Johansson, Sunnanå bästa damspelare.

2008 – Målvakten i Bergsbyn Kristian Munter visar vägen när

Bergsbyn skräller och vinner herrklassen efter finalseger med 4-1 mot Bureå. Han släpper endast in 3 spelmål under turneringen och är den i särklass bästa herrspelaren. Damfinalen blir en repris av finalen 2007. Sunnanå besegrar Sörböle med 3-2. Till bästa damspelare utses Sörböles Lisa Renberg.

2009 – Mariehems tekniska killar har stor show. Först vinner man mot

Skellefteå FF i semi efter straffar. Sedan besegrar man Robertsfors i finalen med 3-2. Turneringens kung och bäste spelare är Mariehems Adam Chennoufi. – Det var skitkul att vinna. Vi trodde att det skulle vara en oseriös turnering så vi samlade ihop ett gäng för att lattja. När vi kom hit och såg läktarna och allt folk blev vi ju nervösa. Jag tänkte, shit, nu måste jag ju visa upp mig säger Adam efter finalsegern.

Sunnanå vinner damfinalen mot IFK Åkullsjön efter straffläggning och 3- 3 vid full tid. Bästa spelare i finalen är Sunnanås Erika Karlsson. Till bästa damspelare utses Elin Lundström, IFK Åkullsjön.

2010 – Moröns herrar tar hem cupen efter ett bedrövligt gruppspel. Till slutspelet kommer man dock ut som ett helt nytt lag efter att man snackat ihop sig . Seger i kvarten mot Skellefteå FF efter straffar och i semi mot Bureå med 2-0 följs upp med finalvinst mot Mariehem med 2-1. Stor matchhjälte och turneringens bäste målvakt är Moröns John Stighäll som räddar tre straffar i finalen. Till bäste herrspelare utses Mariehems Adam Chennoufi.

2011 – Turneringen spelas med de nya Futsalreglerna för första gången. Skellefteå FF slår ut Mariehem med 3-1 i en fantastisk semifinal. Finalen mot Morön blir lika sevärd och spännande och avgörs först efter straffar och 2-2 vid full tid. Till bäste spelare framröstas Mariehems Zakaria Chennoufi.

Till mångas besvikelse uteblir Sunnanås seniordamer för första gången i cupens historia. I deras frånvaro vinner IFK Åkullsjön efter finalseger mot Morön med 1-0. Bästa damspelare blir Nina Jacobsson, Sunnanå U17.

2012 – Morön tar sin tredje raka seger i herrklassen. I finalen mot

Skellefteå FF är det åter Moröns målvakt John Stighäll som blir stor hjälte i straffavgörande efter 1-1 i full tid. Först sätter han sin straff för att sedan rädda FF:s straff direkt efter. Duktig turneringen igenom och skyttekung blir Moröns Sebastian Stenvall.
I damklassen är det de erfarna spelarna i Sunnanå 2 som visar att kunnandet fortfarande finns kvar. I finalen vinner man efter straffavgörande mot det betydligt yngre Sunnanå 1. Finalens stora gigant är målvakten Lina Aldred som inte stått i mål sedan 2004.

2013 – Cupen firar 30-årsjubileum. På herrsidan blir Skellefteå FF den

stora floppen då man åker ut redan i gruppspelet bl a efter förlust mot div 5-laget IFK Anderstorp. Nu blir det sensationellt Sunnanås mixade lag
av yngre och äldre spelare som tar hem segern efter straffavgörande i finalen mot Robertsfors efter 1-1 vid full tid. Robertsfors unge Robin Nilsson får pris som bäste herrspelare.

I damklassen blir det Sunnanås veteraner som segrar efter vinst i finalen mot Burträsk också efter straffavgörande och 3-3 vid full tid. Stor matchhjälte blir Sunnanå 14- åriga målvakt Wilma Andersson som räddar två av straffarna. Sunnanås Hanna Marklund skadas i hälsenan i semifinalen. Burträsks Mirjam Lindgren får pris som bästa damspelare.